KLIZNA VRATA

Klizna vrata se koriste za zastakljivanje terasa, tuš kabine, unutrašnja vrata, pregradne zidove i sl. Njihova primena je višestruka i ona obično ne zahteva odgovarajuće dihtovanje, zvučnu i termo izolaciju, s toga se najčešće izrađuju od alu profila bez termoprekida, grčkog proizvođača Elvial. U zavisnosti od toga da li se montiraju od zida do zida ili na sam zid, klizna vrata imaju krilo sa ugrađenim točkićima (rolerima) koji klize po donjoj ili gornjoj šini rama.

  • Maksimalan podržan broj kliznih krila je tri;
  • sva krila se nezavisno pomeraju u oba smera i
  • u zavisnosti od broja krila, otvarajuća površina je 1/2 ili 2/3 celog otvora.

Osnovne prednosti koje klizna vrata pružaju su mogućnost poluotvorenog prostora, ušteda prostora, estetika i pristupačna cena.

Klasična klizna vrata

Alu dvokrilna klizna vrata

Uskočno-klizna vrata

Uskočno-klizna vrata ili kombi sistem se koristi za zastakljivanje velikih površina, kao npr. Vaš dnevni boravak. Odlikuju ga vodonepropustljivost, odlična termo, zvučna izolacija i lakoća rukovanja. Pruža jedinstven panoramski pogled na Vašu baštu ili dvorište, dok istovremeno propušta veliku količinu svetlosti u Vaš dom.

Izrađuje se sa jednim fiksnim i jednim pokretnim delom (krilom). Materijal za izradu su alu ili pvc profili od kojih se proizvodi standardna aluminijumskapvc stolarija, s tim što se umesto klasičnog mehanizma za otvaranje postavlja tzv. kombi mehanizam. Krilo ima mogućnost kipovanja, a otvaranje se vrši tako što ono izlazi iz ramai klizi na stranu po šinama (krije se iza fiksnog dela), čime se postiže značajna ušteda prostora.

Podizno-klizna vrata

Podizno-klizni sistem ili takozvana klizna stena se odlikuje masivnošću i gabaritima pvc profila od kojih se izrađuje, a koji joj omogućavaju pokrivanje otvora i do 15m2. Podizno-klizna vrata se otvaraju bočno (horizontalno) i pokreću se sa velikom lakoćom, ostavljajući iza sebe veliku otvorenu površinu.

Mogu se formirati kao dvodelni ili višedelni elementi, pri čemu preklopiva mogu biti sva krila ili samo jedan njihov deo. Prednost u odnosu na ostale klizne elemente, pa čak i uskočno-klizni, je u veličini krila i staklenih površina koje daju savremen izgled objektu, stapajući unutrašnji i spoljašnji prostor u jednu celinu.