SAVETI ZA ODRŽAVANJE ALU I PVC STOLARIJE

provetravanje alu i pvc stolarije

Smišljeno provetravanje

Redovno provetravanje reguliše vlažnost vazduha i brine se za prijatnu klimu u prostoriji. U cilju izbegavanja gubitka energije pri izmeni vazduha preporučujemo Vam kratko ali intenzivno provetravanje:

  • Ugasite grejna tela i
  • Širom otvorite prozore dva do tri puta dnevno da stvorite promaju.

Ovim ćete postići izmenu vazduha u prostoriji bez hlađenja akumulirane toplote u stanu. Posebno pri povišenoj vlažnosti vazduha, npr. u kupatilima ili nakon malterisanja i krečenja, nužno je redovno provetravanje zbog sprečavanja eventualne pojave buđi.

Pravilno čišćenje i nega

Čišćenje i nega elemenata su nužni za održavanje vrednosti i upotrebljivosti Vaše stolarije!

Nedugo nakon ugradnje elemenata trebalo bi odlepiti zaštitne nalepnice i obaviti prvo čišćenje (do četiri nedelje), nakon toga se pridržavati makar polugodišnjeg intervala.

Profili od pvc mase odlikuju se svojom posebno dugovečnom površinom koja je laka za čišćenje. Za čišćenje Vaših novih prozora po pravilu je dovoljna mlaka voda sa blagim sredstvom za čišćenje ili pranje.

Sredstva za ribanje, čišćenje, domaćinstva i stakla sa agresivnim sastojcima kao alkohol ili benzin mogu napasti i oštetiti površinu stakla i profila kao i zaptivke. Molimo koristite samo mekane krpe za čišćenje ili sunđere.

održavanje alu i pvc stolarije

Savet:

U cilju ponovnog direktnog odvođenja vode koja bi npr. pri snažnim udarima kiše ili kod prozora u nagibnom (“kip”) položaju mogla prodreti u žleb okvira, svaki prozor mora imati tzv. otvore za odvod. Naći ćete ih kod otvorenog prozora npr. iznutra u unutrašnjem žlebu. Redovno kontrolišite, pri čišćenju prozora i otvore za odvod, te odstranite moguća začepljenja.

održavanje i podmazivanje okova

Održavanje okova

Tehnički usavršeni i visoko vredni okovi na Vašim novim prozorima Vam pri pažljivom postupanju neće stvarati nikakve probleme. Molimo podmazujte sve pokretne delove okova najmanje jednom godišnje uljem ili mašću bez sadržaja kiselina ili smole, a po potrebi dotegnite zavrtnje. Vaši prozori će Vam se odužiti dugogodišnjom lakoćom rukovanja i besprekornim funkcionisanjem.

Savet:

Vaši prozori su stručno i brižljivo ugrađeni i podešeni. Naknadno podešavanje okova stoga, po pravilu, ne bi trebalo biti nužno. Međutim, ekstremni zahtevi ili pomeranje objekta (sleganje) mogu tokom godina dovesti do potrebe naknadnog podešavanja. Obavljanje ovog posla najbolje je prepustiti Vašem stručnjaku za prozore.

Pravilno rukovanje

Sigurnosna uputstva

  • Ne pritiskajte krilo na špaletnu jer bi moglo doći do preopterećenja šarki.

  • Ne izlažite prozorska krila dodatnom opterećenju npr. da se na njih oslonite ili stavite dodatni teret. Pri prevelikom opterećenju postoji opasnost od pucanja šarki.

  • Osigurajte otvoreni prozor od silovitog zatvaranja. Između prozorskog okvira i krila mogu se priklještiti i ugnječiti delovi tela. Opasnost od povrede!

uputstvo za rukovanje alu i pvc stolarijom

Savet:

Može se dogoditi da se prozorsko krilo zbog pogrešnog položaja ručke u nagibnom (“kip”) položaju i dalje može zaokretati. Budite bez brige, sigurnosne makaze ga sigurno i čvrsto drže! Jednostavno stavite ručku u gornji položaj i pritisnite prozorsko krilo na okvir. Tada stavite ručku prozora u vodoravni položaj, pritisnite još jednom i zabravite prozor (ručka uspravno prema dole). Vaš prozor je sada ponovo spreman za normalno rukovanje.